Hoe stop je met piekeren? 5 tips hoe je dat voor elkaar krijgt

Nic Rouwbegeleiding

Het is niet gek dat jij, net als vele anderen, last hebt van regelmatig piekeren. Veel van mijn klanten die in mijn praktijk komen, stellen mij de vraag “hoe stop ik met piekeren”?
Dit was voor mij de aanleiding om deze blogpost te schrijven. In dit artikel deel ik praktische tips die je direct kunt toepassen om je hoofd leeg te maken en het piekeren te verminderen.

Wat is piekeren en hoe ontstaat het?

Piekeren is het proces van herhaaldelijk nadenken over problemen, zorgen of angsten op een manier die vaak onproductief en negatief is. Dit kan leiden tot gevoelens van stress, angst en soms zelfs depressie.

Er is een verband te leggen tussen piekeren en de maatschappij waarin we leven, waarin de focus ligt op presteren op verschillende gebieden. Wat je doet, hoe succesvol je bent, hoe je werk en privé succesvol combineert, hoe je ‘makkelijk’ geld kan verdienen en ga zo maar door. En als je dan niet voldoet aan de norm en ‘anders’ bent, ben je een loser. Dit wordt versterkt door alle ideale geluksbeelden die je op social media kan vinden.

Vaak beginnen je klachten subtiel, wat lijkt op een eenvoudige zorg of een reeks van vluchtige gedachten. Maar als deze gedachten zich opstapelen en veranderen in constant gepieker, kunnen ze een zware tol eisen op je welzijn. Het lijkt dat je hoofd ‘vol’ is.

De negatieve effecten van piekeren

Hoewel simpel nadenken je soms kan helpen om oplossingen te vinden, kan piekeren contraproductief zijn en leiden tot een vicieuze cirkel van negatieve gedachten, gevoelens en angsten. Piekeren heeft verschillende negatieve effecten die zich vaak uiten in de volgende klachten:

  • Vermoeidheid: Je lichaam reageert vaak op je gedachten. Door de constante zoektocht naar ‘controle’, raakt je lichaam vermoeid. Hierdoor wordt het ook steeds lastiger om nog ‘gezond’ te denken.
  • Verminderde productiviteit: Je bent zo in beslag genomen door je gedachten dat je moeite hebt om je te concentreren. Je gedachten gaan alle kanten op.
  • Slaapproblemen: Het herhaaldelijk overdenken van situaties die geweest zijn of nog komen, kan het moeilijk maken om in slaap te vallen.
  • Relatieproblemen: Constante zorgen kunnen je humeur beïnvloeden. Niets menselijker om je frustratie op je partner en/of kinderen af te reageren. Vaak een uiting van machteloosheid.
  • Fysieke klachten: Piekeren kan leiden tot lichamelijke klachten zoals hoofdpijn, spierspanningen, hartkloppingen of maagproblemen.
  • Emotionele reacties: Soms kun je ‘buiten proporties’ reageren vanuit frustratie of boosheid. Ook gevoelens van onzekerheid of eenzaamheid kunnen dan een grotere rol gaan spelen.
  • Onzekerheid: Veel mensen die piekeren raken in een vicieuze cirkel van onzekere gedachten. Deze gedachten kunnen eenvoudig een overtuiging worden. Dit kan zijn:
    Ik ben niet goed genoeg.
    2. Ik mag geen fouten maken.
    3. De wereld is onveilig.

Hoe kun je het piekeren verminderen en zelfs stoppen?

Zoals je hiervoor hebt kunnen lezen is het belangrijk om het piekeren te verminderen, om fysieke en mentale klachten die hierdoor kunnen ontstaan te vermijden.

Met deze 5 tips kun je je hoofd leegmaken en het piekeren verminderen, zodat je weer ruimte en rust in je hoofd krijgt en kunt genieten van dat waar je blij van wordt.

  1. Schrijven
    Door dagelijks voor het slapengaan 3 dingen op te schrijven die goed gingen, waar je trots op bent of blij gevoel van hebt gekregen, train je jouw brein om te relativeren, waardoor er weer ruimte ontstaat voor positieve gedachten.
  2. Bewegen
    Regelmatige lichaamsbeweging kan helpen om stress te verminderen en je stemming te verbeteren. Probeer dagelijks minstens 30 minuten te bewegen, zoals wandelen of fietsen.
  3. Waar ervaar je spanning?
    Door te benoemen waar je de spanning ervaart, kun je het beter accepteren en vervolgens ook loslaten.  Vaak worden je gevoelens al minder heftig, als je benoemt dat het er is en waar je het voelt.
  4. Slaaproutine: Zorg voor een consistente slaaproutine om je lichaam te helpen ontspannen en beter te slapen. Vermijd schermen voor het slapengaan en creëer een rustige, donkere en koele slaapomgeving.
  5. Sociale Steun: Praat met vrienden, familie over je zorgen. Het delen van je gedachten kan helpen om ze minder overweldigend te maken. Heb je in je directe kring niet iemand waarbij je jouw problemen, zorgen of angsten kunt bespreken, overweeg dan om professionele hulp hiervoor in te schakelen.

 

Piekeren en overmatige gedachten hebben een aanzienlijke impact op je welzijn.
Neem ze serieus. Door het toepassen van de bovengenoemde mogelijkheden, kun je in je hoofd weer ruimte creëren voor positieve gedachten waar je blij van wordt.  Kleine veranderingen kunnen een groot verschil maken in hoe je je voelt.

Download mijn gratis ebook met praktische oefeningen voor meer rust en ruimte in je hoofd

Ben je na het lezen van dit blogbericht op zoek naar praktische oefeningen die je direct kunt toepassen om meer rust en ruimte in je hoofd te creëren, met als doel een gezond en prettig leven? Download dan mijn gratis ebook “In drie stappen meer rust en ruimte in je hoofd” via onderstaande button.

The website will be translated into English in 2023.

Are you straight or do you identify yourself within the lhbtiq+ community?

I work with people and love human beings beyond their gender, race, religion, and sexual orientation.

It’s you I’m interested in, whoever you are, regardless of any color or form.

You are very Welcome here.

With love, Nic